De nieuwe Koerier van Brabants Heem, de overkoepelende organisatie van de Brabantse heemkundekringen is uit. Het is alweer nummer 73.

In deze aflevering is er uiteraard veel aandacht voor de komende heemdagen, die zullen plaatsvinden op 3 en 4 augustus en worden georganiseerd door heemkundekring De Baronie van Cranendonck.

Maar er is meer. Bijvoorbeeld een aantal boeiende tentoonstellingen. Misschien zit er een leuk vakantie-uitje voor u bij. Om te beginnen in Haren bij Tilburg, waar u zich in het Erfgoedlokaal op de hoogte kunt stellen van het boerenleven van weleer (Boeren, Burgers en Buitenlui).

Als u van (kinder-)boeken houdt, kunt u terecht in Geertruidenberg. Daar wordt in museum De Roos een tentoonstelling gehouden over het pop up boek, boeken waarbij de voorstelling vanzelf omhoog komt als de bladzijde wordt opengeslagen.

In het Paulusmuseum in Ulvenhout gaat het over archeologie en bodemvondsten (Ondergronds verleden) en in Teteringen tenslotte, is heemschuur De Stee omgetoverd tot een heuse, ouderwetse dorpsapotheek.

Heemkundevereniging Onsenoort (gemeente Heusden) heeft een “kijk-, lees- en wandelboek” het licht doen zien over het dorp Vlijmen. Daarin leest u onder andere hoe een rijtje vooroorlogse huizen aan de merkwaardige naam De Acht Zaligheden komt.

Verder biedt dit nummer artikelen over de Nuenense pastorie, het Bredase hofkwartier, het vestingstadje Willemstad en nog veel meer.

Men heeft de blik nogal gericht op het westen van Brabant deze keer, maar goed, ook daar is van alles te doen en te zien.

Download hier de nieuwe Koerier.