(fragment uit een mail aan onze huisgenealoog die van het R.I.V.M. zijn huis niet uit mag)

“Tot zover had ik de mail klaar toen er weer van alles tussenkwam. Het stuk over Kriekeschoor moet ik nog lezen. Ga ik doen, promitio! Eerst even over Justus Louis Janssen, wiens mini-biografie (zo er ooit al sprake kan zijn van meer dan dát) ik bezig ben in te passen in het verhaal over het witte kerkje ten onzent. Ik begrijp dat het geen zin heeft zich af te vragen hoe hij en Sophia Maria Blisteng elkaar hebben leren kennen en toch wil ik je vragen of er in je database een pannenkoekenlink is te traceren. Concreter: Sophia’s moeder, Justus’ schoonmoeder, was Apolonia Pantekoek (was er ooit mooier naam?). Nu leefde er te Bladel (en lang ook, zeker vanaf het begin van de 19e eeuw tot aan haar dood in 1863) ene Hendrina Pannekoek, een vrijgezelle, niet onbemiddelde dame, geboren in Amersfoort in 1769 en overleden te Bladel in 1863 dus, op, let wel, de leeftijd der zeer, zeer sterken! Woonden er in de 18e eeuw misschien al Pannekoeken in Bladel, familieleden van Justus’ schoonmoeder, die hier kort na december 1775, toen Justus hier vanuit Asten kwam aanwaaien, op bezoek kwamen met de jeugdige schone Sophia Maria op sleeptouw? En was deze Hendrina dáár weer aan vermaagschapt? Kun je het nog volgen? Genealogy never fails to give me a pointed head! Dat is niet de genealogie, hoor ik je zeggen, dat is de oeverloosheid van je fantasie en misschien heb je gelijk.

Misschien ook kwamen Justus’ schoonouders wel regelmatig over de vloer bij de familie De Back in Den Bosch, die een buitenhuis bezat op Ten Vorsel. Johannes Gijsbertus Blisteng, Sophia Maria’s vader, en Apolonia moeten in het jaar 1748 weliswaar gesitueerd worden in Amsterdam (daar trouwden ze) maar dat wil niet zeggen dat ze daar de rest van hun leven gebleven zijn. In je kwartierstaat geef je al aan dat JG geboren is in Den Bosch. De Blistengs en ook de Zinck’s hebben iets met die stad.

Excuses voor mijn langdradigheid. Ik ben het vooral omdat ik het voor mezelf duidelijk wil krijgen. Woorden doen het bij mij beter dan data. Ik herinner mij het leerboek Staathuishoudkunde van de deze week overleden professor Arnold Heertje. Ik kon zijn betogen aardig volgen, zolang ik zijn grafieken en formules maar negeerde.

Heb je er bezwaar tegen dat ik het Justus-deel van deze mail op de website zet? Wie weet gaat een van onze lokale stamboomvirtuozen ermee aan de slag, nu het R.I.V.M. ze allemaal onder huisarrest heeft geplaatst.

Salve,”

H.L.