Op 28 september zijn we met een groep bestaande uit 12 leden van de Heemkundekring plus introducees op bezoek geweest bij de aardbeienkwekerij van de familie Lavrijsen aan de Fransehoef in Bladel.

Een hartelijke ontvangst in een modern bedrijf. Terwijl we rustig van een kop koffie genoten kregen we het een en ander te horen over het bedrijf en zijn geschiedenis.

Aardbeienkwekerij Lavrijsen is nog een echt familiebedrijf. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer: de broers Theo en Corné Lavrijsen. Opa en oma zijn 55 jaar geleden gestart met het bedrijf. Het kende toen een, naar huidige maatstaven, hobbymatige aanpak. Later is het voortgezet door vader Guus en zijn vrouw Mien. Het bedrijf is zich helemaal gaan toeleggen op het kweken van aardbeien, eerst in Hulsel, later in Reusel en vandaag de dag aan de Fransehoef in Bladel (en inmiddels ook nog op een tweede plek in Bladel).

Na de uitgebreide inleiding en beantwoording van vele geïnteresseerde vragen, mochten we in de kassen kijken. Het eerste dat opvalt is de netheid, er wordt met veel zorg gewerkt, dat is te zien. De kassen aan de Fransehoef beslaan een oppervlak van rond de 19.000 vierkante meter en zijn speciaal gebouwd voor de aardbeienteelt in kweekgoten. De aardbeiplanten worden geheel automatisch door middel van druppelaars voorzien van water, waarin voedingsstoffen en zouten zijn opgelost. De toevoeging daarvan wordt voortdurend gecontroleerd en waar nodig bijgestuurd. Het water dat niet is opgenomen door de planten wordt ontsmet en hergebruikt. Ook is voorzien in een toevoer van CO2 (stikstof), die nodig is voor de groei en opname van voedingsstoffen. Voor de bestuiving wordt gebruik gemaakt van bijen en hommels. Verder is er een biologische aanpak van mogelijk ongedierte. De aardbeien zijn dus niet bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen!

Het kweken van nieuwe planten gebeurt ook in het bedrijf zelf. Door bij het opkweken klimaat-omstandigheden als temperatuur kunstmatig te sturen, kan het rijpingsproces worden gespreid. Door een combinatie van glazen en plastic kassen, (de glazen kassen kunnen worden verwarmd) kan een constante aardbeienproductie tot stand worden gebracht die loopt van het voorjaar tot na de kerst.

Na nog een kijkje in de indrukwekkende apparatuur-ruimte, werd de middag afgesloten met koffie en (hoe kan het ook anders) een beschuit met aardbeien. Het was een interessante middag die ons duidelijk heeft gemaakt dat er heel wat moet gebeuren voor wij als consument een doosje aardbeien in de winkel kunnen kopen of uit de automaat van de firma Lavrijsen kunnen trekken.

Theo en Corné Lavrijsen bedankt voor een interessante en goed verzorgde rondleiding door jullie bedrijf!